لباس گرم بپوشیداگر میخواهید زایمان زودرس نداشته باشید باید لباس گرم بپوشید، زیرا ممکن است طبع سرد پاییز، کلیههای شما را دچار مشکل کند و همین عامل موجب زایمان زودرس شود، بنابراین خوب خودتان را بپوشانید تا هوای گرم وارد کلیهها، ریهها و بدنتان شود. از آنجا که در دوران بارداری خانمها به دلیل به هم ریختگی هورمون بیشتر عرق میکنند و حس گرمای بیشتری دارند، بهتر است چند لایه لباس کتان و نخی به تن کنند تا هوا به خوبی در بدنشان جریان پیدا کند.
تمام پزشکان طب مدرن و حکمای طب سنتی به خانمهای باردار توصیه میکنند در دوران بارداری ورزش کنند، زیرا سرعت گردش خون را تنظیم کرده و به بدن در مبارزه با میکروبها کمک میکند. البته باید در انتخاب ورزش مناسب بسیار دقت کرده و متناسب با شرایط جسمی و با مشورت پزشک ورزش کنید. بهترین زمان برای پیادهروی خانمهای باردار، صبح و عصر است. یادتان باشد همیشه یک بطری آب همراه داشته باشید و کفش مناسب به پا کنید.
بدن خانم های باردار به این علت که سخت سرگرم بزرگ کردن جنین است، از نظر ایمنی ضعیف می شود. به این ترتیب ایمنی طبیعی بدن آنها در برابر بیماری ها به خطر می افتد. به خاطر داشته باشید که سرماخوردگی و آنفلوانزا در دوران بارداری می تواند سخت تر و طولانی تر شده و امکان دارد به ذات الریه نیز تبدیل شود. همچنین خطر زایمان زودرس را افزایش می دهد. بنابراین بهتر است نسبت به ویروس هایی که منجر به سرماخوردگی و آنفلوانزا می شوند محتاط تر بوده و پیشگیری های لازم را انجام دهید. شما نمی توانید از ابتلا به هر نوع ویروس سرماخوردگی و آنفلوانزا ممانعت کنید، اما می توانید قدرت سیستم ایمنی بدن خود را تا حد زیادی بالا ببرید: – در پاییز و زمانی که واکسن آنفلوانزا در دسترس است از آن استفاده کنید. قبل از تزریق واکسن با پزشک خود مشورت کنید. – دست های خود را قبل از خوردن غذا و بعد از پیاده روی، خرید و عطسه کردن با آب و صابون به خوبی بشویید. – از غذاهای سالم مثل انواع میوه ها و سبزیجات و حبوبات تغذیه کنید. انواع مختلف این دسته از غذاها آنتی اکسیدان و مواد معدنی را به بدن شما می رسانند و به بدن کمک می کنند تا با میکروب ها مبارزه کند. – مایعات را به مقدار زیاد بنوشید. آب، دمنوش های گیاهی و آب میوه ها باعث بهبود سیستم دفاعی بدن شده و حجم مواد معدنی و ویتامین ها را در بدن بالا می برد. سعی کنید تا جایی که امکان دارد خوردن کافئین یا نوشیدنی های شیرین را کم کنید. – زمانی که احساس خستگی می کنید استراحت کنید و سعی کنید هر گونه استرس را از خود دور نگه دارید. – ورزش کنید. ورزش سرعت گردش خون را تنظیم کرده و به بدن در مبارزه با میکروب ها کمک می کند. – چنانچه سیگار می کشید سعی کنید تا آن را ترک کنید. سیگار علاوه بر اینکه برای نوزاد مضر است، سیستم دفاعی بدن را ضعیف می کند.
– مایعات به مقدار زیاد مصرف کنید. – چنانچه دچار تب شده اید، با استفاده از استامینوفن آن را کاهش دهید (البته تحت نظر پزشک). – یک روز کامل استراحت کرده و از بخور اسطوخودوس و اکالیپتوس استفاده کنید. – از یک یا دو عدد سیر در غذای روزانه خود استفاده کنید. – خوردن مخلوط آب گرم، عسل و آبلیموی تازه را فراموش نکنید. – خوردن بعضی داروهای ضد ویروسی و سرماخوردگی و استفاده از داروهای استنشاقی در طول بارداری بلامانع است. این نوع داروها فعالیت میکروب ها را کاهش داده و روند بهبودی شما را سریع تر می کنند، اما قبل از مصرف هر دارویی، با پزشک خود مشورت کنید.
بعضی از خانم های باردار در فصل پاییز از بی ثباتی هوا و ابتلا به سرماخوردگی یا آنفلوانزا احساس نگرانی می کنند. چنانچه به دنبال راه های مناسب برای پشت سر گذاشتن دوران بارداری در فصل پاییز هستید، بهتر است از راهنمایی های ما استفاده کنید. – صبح و عصرهای دل انگیز پاییزی را برای پیاده روی انتخاب کرده و همیشه یک بطری آب همراه خود داشته باشید. – چنانچه پس از پیاده روی به منزل برگشتید و احساس خستگی یا گرما کردید، فقط کافی است یک لیوان آب سیب میل کنید. – همیشه یک ژاکت سبک به هنگام پیاده روی همراه خود داشته باشید. – زمانی که می خواهید برای پیاده روی به بیرون از منزل بروید، یک چتر همراه خود داشته باشید تا در مواقعی که باران های فصلی شروع می شوند از آن استفاده کنید. – از کوتاه بودن روزها در این فصل استفاده کرده و به خوبی استراحت کنید. – سیب میوه ای سرشار از فیبر بوده و به وفور در این فصل وجود دارد. بنابراین از این موقعیت استفاده کرده و خوردن سیب یا آب سیب را فراموش نکنید.
تابستان میتواند زمان مناسبی برای استراحت، تفریح و هیجان باشد، اما این فصل خطرات خاصی برای سلامتی دارد. در تابستان به دلیل افزایش دما و انجام فعالیتهای بیشتر در فضای باز خطر آفتابسوختگی، آلرژی، گزش حشرات و سایر مشکلات بیشتر میشود. رعایت یک سری نکات احتیاطی ساده این خطرات را از شما دور کرده و تابستان را برایتان به یک فصل لذتبخش و ایمن تبدیل میکند. نکاتی که در این مقاله با شما به اشتراک میگذاریم به داشتن یک تابستان سالم و عاری از بیماری کمک میکند. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
تابستان زمان خوبی برای افزایش فعالیت بدنی و بهبود تناسب اندام است. چون به دلیل طولانی بودن روز و وجود تعطیلات تابستانی اوقات فراغت بیشتری دارید. وقتی در تابستان دمای هوا بالا میرود، ممکن است هوای خنک خانه شما را برای بیرون نرفتن وسوسه کند. با این حال، صبح زود و اواخر بعد از ظهر زمان مناسبی برای بیرون رفتن و قدم زدن است. در فضای باز فعالیتهای زیر را انجام دهید و از فواید آن برای بهبود سلامت خود بهرهمند شوید:
فعالیت بدنی سلامت روان را تقویت میکند، کیفیت خواب را بهبود میبخشد و به درمان چاقی و پیشگیری از آن کمک میکند. همچنین خطر ابتلا به سرطان، مشکلات قلبی و بیماری پوستی پسوریازیس را کاهش میدهد و باعث بهبود تواناییهای شناختی در کودکان و بزرگسالان میشود. تنها نکتهی مهم این است که در روزهای گرم تابستان باید قبل از خروج از منزل مطمئن شوید که از خودتان در برابر خطرات خاص این فصل محافظت میکنید.
نور خورشید منبع عالی ویتامین D است و تقریباً همهی افراد برای حفظ سلامتی به مقدار کمی از نور خورشید نیاز دارند. با این حال، مواجههی طولانیمدت با نور ماوراء بنفش خورشید خطرناک است و خطر آسیبهای پوستی و سرطان را بالا میبرد.
چند نوع اشعهی ماوراء بنفش وجود دارد که از بین آنها میتوان به UVA و UVB اشاره کرد. اشعهی UVA به عمق پوست نفوذ میکند و به بافتهای همبند و عروق خونی آسیب میرساند. مواجههی بیش از حد با این اشعه به کاهش خاصیت ارتجاعی پوست، چین و چروک و پیری زودرس پوست منجر میشود. اشعهی UVB به لایهی عمقی پوست نمیرسد. با این حال، باعث قرمزی و آسیب سریع پوست میشود و با آفتابسوختگی مرتبط است.
برای محافظت از پوست در برابر اشعهی UVA، میتوانید از کرم ضدآفتاب طیف گسترده استفاده کنید که هر دو اشعهی UVA و UVB را مسدود میکند. بهتر است فاکتور محافظتی در برابر خورشید (SPF) محصولی که انتخاب میکنید حداقل ۵۰ باشد. SPF نشان میدهد که چقدر طول میکشد تا آفتاب پوست را بسوزاند. هر چقدر میزان SPF بالاتر باشد، دیرتر دچار آفتابسوختگی میشوید.
هیدراته ماندن بدن در روزهای گرم تابستان حیاتی است. چون زیاد عرق میکنید و باید مایعات از دست رفته از طریق تعریق را جایگزین کنید. نوشیدنیهای حاوی الکل یا کافئین دفع مایعات را افزایش میدهند و برای رفع کمآبی بدن مؤثر نیستند. علائم کمآبی عبارتند از:
شما حتماً باید از کمآبی بدن جلوگیری کنید. چون کمآبی میتواند به عوارض خطرناک مانند آسیب کلیه، نارسایی کلیه و شوک منجر شود.
خستگی گرمایی علائم زیر را ایجاد میکند:
هرکسی که خستگی گرمایی را تجربه می کند، باید استراحت کند، دور از آفتاب و در یک مکان خنک پناه بگیرد و مقدار زیادی آب یا نوشیدنی ورزشی بنوشد. اگر خستگی گرمایی درمان نشود، به گرمازدگی تبدیل میشود که میتواند کشنده باشد. گرمازدگی زمانی اتفاق میافتد که دمای بدن از ۱۰۴ درجهی فارنهایت (۴۰ درجهی سانتیگراد) بالاتر میرود و بدن دیگر نمیتواند خود را خنک کند. گرمازدگی یک اورژانس پزشکی است و ممکن است به مرگ منجر شود. نکات زیر به کاهش خطر خستگی گرمایی و گرمازدگی کمک میکنند:
اگر الکترولیتهای بدن کاهش پیدا میکنند، ممکن است تشنج رخ دهد. الکترولیتها دستهای از مواد شیمیایی هستند که سیگنال های الکتریکی را بین سلولها ارسال میکنند. وقتی سطح الکترولیت خیلی کم میشود، این سیگنالها بهدرستی کار نمیکنند. عدم تعادل الکترولیت میتواند به انقباضات غیرارادی عضلات و تشنج منجر شود.
اگر بعد از کمآب شدن بدن آب بنوشید، ممکن است دچار ادم مغزی شوید. بدن آب را پس از ورود به دستگاهی گوارش به سلولها میفرستد. چنانچه میزان ورود آب زیاد باشد، باعث تورم و پارگی سلولها میشود. وقوع این مشکل در مغز بسیار خطرناک است.
زمانی که در حال ورزش کردن هستید، عاقلانه است که همیشه یک بطری آب همراه داشته باشید. چون در هنگام ورزش، بهخصوص در هوای گرم، بهشدت عرق میکنید و سطح مایعات بدن کاهش مییابد. میتوانید در مورد نوع مایعات مصرفی خود و میزان مصرف آنها با پزشک مشورت کنید.
افرادی که زمان زیادی از روز را در خارج از منزل سپری میکنند، میتوانند از دافع حشرات حاوی DEET استفاده کنند. DEET مادهای است که بوی انسان را از حشرات پنهان میکند. اگرچه اثربخشی DEET در غلظتهای بالا افزایش مییابد، اما غلظت بالای ۵۰ درصد هیچ مزیت محافظتی اضافی ندارد. DEET با غلظت ۳۰ درصد به مدت ۴ تا ۶ ساعت از شما محافظت میکند. گزش حشرات میتواند به واکنشهای آلرژیک و عفونت منجر شود. برای جلوگیری از گزش حشرات:
معمولاً زمانی که حشره انسان را نیش میزند، برداشتن نیش از روی زخم و شستن محل آن با آب و صابون میتواند به کاهش تورم، خارش و درد کمک کند. استفاده از کیسهی یخ یا پارچهی سرد و مصرف ایبوپروفن یا سایر مسکنهای بدون نسخه هم ممکن است ناراحتی ناشی از نیش حشره را کاهش دهد. اگر گزش حشرات باعث بروز واکنشهای آلرژیک شود، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
هم گرما و هم آتش میتوانند برای افرادی که از فعالیتهای تابستانی در فضای باز لذت میبرند، خطرناک باشند. رعایت نکات ایمنی زیر حوادث ناشی از گرما و آتشسوزی را در طول تعطیلات تابستان کاهش میدهد:
برای اینکه در فصل تابستان هم از تعطیلات و اوقات فراغت خود لذت ببرید و هم سالم و ایمن بمانید، فقط به آمادگی و آگاهی دقیق نیاز دارد. به یاد داشته باشید که در این فصل به اندازهی کافی آب بنوشید، کرم ضدآفتاب استفاده کنید و مراقب وسایل قابل اشتعال باشید.